Zelf bouwen, wat komt er allemaal bij kijken?

Je droomt al jaren over de bouw van een eigen huis. Nu krijg je de kans. In Nassaupark. Je kunt een kavel kiezen en je eigen vrijstaande droomhuis laten ontwerpen. Of kies je liever een bestaand ontwerp uit een catalogus? Wil je liever met anderen samen bouwen op meerdere kavels? Ook dat kan. Wat je ook kiest, zelf bouwen is een langdurig, intensief traject. Je moet aan veel dingen denken. We raden je aan om je daarbij deskundig te laten adviseren. We wensen je ook heel veel plezier tijdens dit grote avontuur. Met een prachtige, fijne woning als resultaat.

Particulier opdrachtgeverschap

Bij zelf bouwen ben jij de opdrachtgever voor alle stappen in het proces (particulier opdrachtgeverschap, P.O.). Jij laat het huis ontwerpen door een architect binnen de randvoorwaarden van de gemeente. Jij kiest de aannemer en alle toeleveranciers en jij coördineert het proces. Wil je met anderen samen een stuk grond kopen om woningen op te zetten, dan heet dat collectief particulier opdrachtgeverschap (C.P.O.). De woningen worden door de groep (of twee huishoudens) gerealiseerd. Je bent dan gezamenlijk opdrachtgever en moet samen beslissingen nemen. Bedenk van tevoren dus goed of je met je beoogde bouwpartner(s) op één lijn zit. Hebben jullie bijvoorbeeld hetzelfde eindbeeld voor ogen en heb je hetzelfde budget? 

Een eigen ontwerp

Als je je huis helemaal naar eigen wens wilt laten ontwerpen, neem je een architect in de arm. Andere zelfbouwers raden je aan om eerst goed om je heen te kijken. Welke huizen vind je mooi, wie was daarvan de architect? Vraag aan familie, kennissen, relaties welke architecten zij kennen of met wie zij goede ervaringen hebben en kijk op sites om te zien wat een bureau eerder heeft gerealiseerd.

Niet onbelangrijk: geld

Een belangrijk punt voordat je je droom kunt waarmaken: kun je het betalen? Daarvoor ga je naar een financieel adviseur. Een goede financieel adviseur is onafhankelijk. Hij kan alle producten van alle geldverstrekkers vergelijken zonder dat hij zelf gebonden is aan de verkoop van een financieel product. Een goede financieel adviseur denkt ook aan later. Wat gebeurt er met jouw financiën als er kinderen komen? Of juist uit huis gaan? Als je je baan verliest, als zelfstandige gaat werken of als jij of je partner met pensioen gaat? Een goede adviseur kijkt niet alleen naar of je het nu kunt betalen, maar ook of je in de toekomst kunt blijven wonen in je paradijs. Vraag aan anderen of ze iemand kennen die ze kunnen aanbevelen. De kaveladviseur adviseert over waar je op moet letten bij je keuze voor een financieel adviseur.

Duurzaam wonen

Wil je zonnepanelen op je dak? Een warmte-koude-opslag realiseren met buren? Duurzame materialen gebruiken? Ecoplanten op het dak van de schuur? De meest geavanceerde technieken gebruiken voor isolatie? Je eigen huis bouwen betekent ook dat je net zo duurzaam kunt wonen als je zelf wilt. Het Europese beleid is er op gericht dat nieuwe gebouwen geen of zo weinig mogelijk energie gebruiken. De energie die ze nog gebruiken, moeten ze zelf opwekken. Ingewikkelde materie, waarbij de architect je kan helpen. Ook zijn er veel sites en innovatieve toeleveranciers die je kunnen informeren.

De gemeente verleent circa 5% korting op de aankoopsom van de kavel als je kunt aantonen dat je duurzame maatregelen hebt genomen bij het bouwen van je huis, conform de gemeentelijke regeling. 

Pionieren

Er zijn nog veel meer zaken die straks op je af komen. Welke vergunningen heb je nodig? Ga je bouwen in hout of in beton? Belangrijk om te weten voor je heiplan. Kun je samenwerken met de buren om kosten te besparen, bijvoorbeeld door een gezamenlijk heiplan in te dienen en de aannemer in één keer alles te laten onderheien. Het is pionieren. Maar veel informatie kun je via andere zelfbouwers krijgen of via andere sites. Kijk hiervoor bij Links